VR video. Wat is het en hoe werkt het?

Steeds meer mensen raken bekend met Virtual Reality (VR). VR brillen vertonen zich steeds meer in het straatbeeld, er komen regelmatig nieuwe VR games uit en er worden talloze handige (en nutteloze) toepassingen gemaakt. Een veel gebruikt middel hiervoor is VR video. In dit artikel leggen we je uit wat VR video is en hoe de techniek werkt. 

VR video versus 360 video?

Goed, we gaan er even vanuit dat iedereen in Nederland wel eens een 360 graden video heeft gezien. Grote kans dat dit op je mobiele telefoon of tablet was en je in de rondte stond te draaien als een fidget spinner. Dáár gaan we het dus niet over hebben. We maken onderscheid tussen 360 video en VR video. De techniek is weliswaar hetzelfde, het resultaat is anders. VR video is 360 graden content speciaal ontwikkeld voor VR headsets als de Oculus Go, de Pico of de nieuwe Skyworth VR. We vergeten de kartonnen cardboards waar je je telefoon in kan stoppen even, die hebben we nu wel gezien. In principe werken deze hetzelfde, echter is de beleving in bijna alle gevallen een stuk lager. 

Maar waarom is VR video dan ‘Vie Ar’? Dat merk je direct als je de bril op zet. Je sluit je automatisch af van je directe omgeving en je brein schakelt al snel om naar een andere wereld. Bijna zonder dat je het door hebt. De beleving is direct veel groter dan op je telefoon omdat je geen invloeden van buiten de bril krijgt en het direct op je netvlies wordt geprojecteerd. In het Nederlands is er geen goed woord voor dus ook wij noemen het graag een ‘immersive experience’. Resumé: VR video en 360 video maken gebruik van dezelfde content maar het wordt voor andere doelen ontwikkeld. Duidelijk?

Het kan hier wat technisch worden. Vinden wij leuk. Allereerst heb je hardware nodig om VR video’s te produceren. Een goede 360 graden camera, audio opname apparatuur, statieven en héél veel gaffer tape. Wij zijn fan van Insta360 en werken er al enkele jaren mee. Tegenwoordig zijn er legio 360 camera’s te vinden. Onder andere van Nikon, GoPro en Ricoh. Net als in gewone camera’s zijn hier consumenten- en professionele versies van. 

Ook beeldverwerking werkt anders. Waar een bioscoopfilm traditioneel gedraaid wordt op 24 frames per seconde, is VR video het fijnst aan je ogen vanaf 60fps en het beste bij 90fps. De lenzen staan tenslotte maar 2 cm van je ogen af. Een fatsoenlijk scherp beeld begint in VR bij 4K en we gaan al meer naar 5.2K resoluties als de nieuwe standaard. Het is een kwestie van tijd tot dat VR video vooral in 8K te zien is. Hierbij is opnemen in zo’n hoge resolutie vaak niet het grootste probleem, dat is het afspelen van dergelijke grote bestanden. VR video wordt altijd in een 2:1 beeldverhouding gerenderd. Zie dit als een video die als het ware om een bol wordt gewikkeld.

VR Video

VR Video

We horen regelmatig mensen praten over een ‘3D bril’, in feite is het dat ook, maar toch heeft VR video niet direct een 3D effect. Als je een enkele opname toont zie je met beide ogen hetzelfde beeld, waardoor je dus geen diepte ziet. Wel is dit mogelijk door gebruik te maken van stereoscopic VR. Je creëert dan diepte door aan elk oog apart een (deel van een) video met enkele pixels verschil te tonen. Een beetje als de techniek die we al decennia kennen met de rood-blauwe brillen in de bioscoop, maar dan in VR.

Een VR video opnemen

Een goede VR video opnemen is echt heel anders dan een normale film. Je maakt heel weinig gebruik van cameravoering, aangezien álles om de camera wordt vastgelegd. Wel zijn camerahoogte en positie een heel belangrijk aspect voor de beleving. Bij een te lage camera lijkt iedereen om je heen een reus, bij een te hoog standpunt lijkt het of je zweeft, en dan is ook nog eens niet iedereen even lang. Hier proberen we altijd de ‘sweet spot’ voor te vinden, afhankelijk van de scéne en de figuratie. 

Een ander héél belangrijk onderdeel is de Point of View. Dit is geheel afhankelijk van het doel van je VR video. Wil je een ervaring creëren waarin je door de ogen van iemand anders kijkt? Dan schrijf je het script vanuit die persoon. Wisselen van point of view is in VR lastiger dan in een speelfilm. Je hebt als kijker zelf de regie door rond te kijken. Door het tempo van de video laag te houden gun je de kijker de tijd om alles op te nemen en te begrijpen. Gebruik je de camera onder een drone of op een buggy om een landschap op te nemen dan gaat dit weer niet op. 

Scènes zijn dan ook veel langer aangezien er véél minder geknipt hoeft te worden. Actie gebeurt rondom de camera en de kijker bepaalt zelf wat hij of zij ziet. Dit maakt het voor de regie veel lastiger omdat de kans bestaat dat er belangrijke acties niet gezien kunnen worden. Je moet dus echt de aandacht van iemand zien te houden. En dan komt het belangrijkste onderdeel: een verhaal vertellen. Één van de belangrijkste factoren voor een goede VR video is het vertellen van een goed verhaal met een duidelijke boodschap. Elke keer weer een leuke uitdaging!

Een VR video nabewerken

VR video wordt in de meeste gevallen opgenomen met meer dan één lens, per lens resulteert dit in meerdere videobestanden. Om er een VR video van te maken moeten deze beelden aan elkaar ‘genaaid’ worden. Dit stitchen gebeurt in specialistische of meegeleverde software en kan erg tijdrovend zijn.

De output hiervan zijn shots in een 2:1 beeldverhouding waarmee je aan de slag kan in edit software. Wij gebruiken de Adobe software omdat hier al vele VR functionaliteiten en plugins beschikbaar zijn. We halen allerlei trucs uit om een goed verhaal in elkaar te zetten. Het statief wordt vakkundig weggewerkt, het beeld wordt waar nodig gestabiliseerd en er zitten soms úren werk in het zoeken en toevoegen van bijpassende muziek en audio effecten.

Distributie van VR Video

Iedere VR bril speelt VR video af. Hier zijn ontzettend veel opties voor. We maken gebruik van standaard VR video players of ontwikkelen zelf een maatwerk applicatie voor onze klanten. Voor distributie in de zorg gebruiken we ons eigen platform Vrendle, voor onze VR Trainingen WarpVR, maar ook YouTube en Vimeo hebben een goede ondersteuning voor 360 video en VR video.

Nieuwe technieken

We houden ontwikkelingen natuurlijk goed in de gaten. De afgelopen jaren is het maken van een 360 video vooral makkelijker geworden. We begonnen zo’n 5 jaar geleden zelf met 6 kleine gopro’s in een 3D geprint model en deden úren over het stitchen, met een matig resultaat. Inmiddels werken we met de daarvoor bedoelde camera’s en software en kunnen we ons steeds meer focussen op storytelling. We verwachten de komende jaren vooral een verbetering in beeldkwaliteit en het gebruik maken van hogere resoluties. Daarmee wordt stereoscopische VR ook interessanter. 

Een andere veelbelovende innovatie is 6DOF(6 degrees of freedom). Dit is een techniek waarmee je in VR video de mogelijk hebt om (beperkt) te ‘bewegen’ in de ruimte. Zo krijg je een nog grotere ‘immersive experience’. Er wordt op dit gebied vooral nog mee geëxperimenteerd, wij kijken er naar uit! 

Door Marik Gnodde

Meer lezen over Virtual Reality ?

Bekijk onze oplossingen of neem contact op met een van onze specialisten

Neem contact op
👋 Hallo, heb je een vraag?

Of wil je gewoon graag meer informatie? Je kunt gemakkelijk onze collega Rogier een WhatsAppje sturen.

06 533 641 57