Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Zie ik spoken?

September 2016

Virtual Reality, Hallucinatie, Gamification

Het is elf uur. Tijd om je hond uit te laten voordat je je bed induikt. Je loopt elke avond dezelfde route, langs dezelfde huizen en dezelfde struiken. Ineens zie je in je ooghoek iets bewegen: is het je hond? Nee, het is gewoon een struikje. Vreemd... Hoog tijd om je bed op te zoeken.

Het zou zomaar kunnen dat je dit herkent. Deze situatie is een voorbeeld van een hallucinatie. Dit komt namelijk vaker voor dan je denkt want elk gezond mens is hier vatbaar voor. Hallucinaties zijn valse waarnemingen die je hersenen niet meteen corrigeren. Je bent er namelijk van overtuigd dat de dingen die je ziet realiteit zijn. Je zag toch echt iets bewegen? Nee dus. We nemen niet alleen waar met zintuigen, ook ons brein speelt een grote rol. Aan de hand van eerdere ervaringen vullen we dingen aan die zintuigen niet kunnen plaatsen. In dit geval denk je dat je je hond ziet bij iets wat beweegt. 

de videogame

Hoogleraar psychiatrie Iris Sommer is samen met UMC Utrecht een groot onderzoek naar hallucinaties gestart. Hiermee wordt onderzocht of er een verband bestaat tussen razendsnel waarnemen en een vergissing van het brein. Wij hebben voor dit onderzoek een Virtual Reality ervaring gemaakt in de vorm van een videogame. Hierbij word je reactiesnelheid getest. Deze game heeft zijn intrede al gemaakt op Lowlands, waar onderzocht is of risicofactoren als drank en een slaaptekort invloed hebben op hallucineren.

Hoe werkt het spel? Heel simpel. Er wordt naar je reactiesnelheid gekeken aan de hand van je zicht en je gehoor. Hoe snel zie jij de spoken? Hoe snel hoor jij het juiste woord? Druk op de knop! 

benieuwd?

De game wordt dit weekend getest tijdens het Weekend van de Wetenschap. Bij dit evenement openen ruim 250 wetenschappelijke instellingen en bedrijven hun deuren op NEMO. Wil jij graag proefkonijn zijn en je bijdrage leveren aan dit onderzoek? Of ben je gewoon héél benieuwd of je vatbaar bent voor hallucinaties? We zien je graag op NEMO!