Veilig trainen in complexe situaties

Opdracht

Het ontwikkelen van een virtual reality veiligheidstraining.

Diensten
Virtual reality
VR-Safety training

Zowel Actemium, opererend in de zware industrie en met name petrochemie als Omexom: voornamelijk werkzaam op hoogspanning locaties hebben dagelijks te maken met complexe situaties in een hoog risico omgeving. Een zwaar ongeluk met eventueel fatale afloop is het grootste risico voor de onderhoudsmedewerkers in het veld. Veiligheid staat dan ook altijd voorop. Maar hoe maak je medewerkers ‘bewust’ van de gevaren en train je deze zonder directe blootstelling aan deze gevaren in de praktijksituatie.

VR Safety training

Bij Coolminds zijn we in samenwerking met de opdrachtgever deze uitdaging aangegaan en hebben hiervoor een training ontworpen die de trainee virtueel in zijn of haar (toekomstige) werkplek plaatst en aan het werk zet door gebruik te maken van een VR set. Virtueel zagen, meten, je voorbereiden, een LMRA uitvoeren of zelfs een compleet hoogspanningsveld uitschakelen. De gebruiker wordt geconfronteerd met onveilige situaties en ‘fouten’ worden visueel afgestraft. De schrik zit er dan ook goed in wanneer de bril wordt afgezet nadat de gebruiker zonder beschermingsmiddelen aan de slag zou gaan met de werkzaamheden. Een flits met een geluidseffect was het gevolg. Game-over. De redenatie ‘Het overkomt mij toch niet’ gaat je tijdens deze training niet helpen.

'Dat was even schrikken'

Na het doorlopen van de training met de veiligheidskundige wordt klassikaal de training besproken. Wat ging er goed? Wat ging er mis? Zou dit ook mogelijk zijn in praktijk? De dialoog is misschien wel net zo waardevol als de training zelf. De reacties op de training zijn positief en zowel de klant als wij zijn er vrij zeker van dat het waarde toevoegt voor de medewerkers. Inmiddels zijn er 6 verschillende trainingen gerealiseerd. 

Vind je deze case interessant? 

Vraag een vrijblijvende sessie aan om te kijken wat wij voor jou kunnen betekenen!

👋 Hallo, heb je een vraag?

Of wil je gewoon graag meer informatie? Je kunt gemakkelijk onze collega Rogier een whatsappje sturen.

06 533 641 57