Hygiëne herkenning met behulp van VR

Opdracht

Een hygiëne training voor OK teams ontwikkelen.

Diensten
productie
VR-training

Door de toename van antibioticaresistentie wordt het beperken van infectierisico's steeds belangrijker. In de ziekenhuizen wordt daarom gewerkt volgens de POWI richtlijnen (Post Operatieve Wond Infectie). De implementatie van de richtlijnen heeft tot een grote reductie geleid in het aantal infecties na operaties. Ondanks dat succes en ondanks dat de OK teams de richtlijnen goed kennen, wordt toch regelmatig een of meerdere richtlijnen niet gevolgd, met alle risico’s van dien.

Waarom?

Die vraag werd het startpunt van de ontwikkeling van Bacter. Een hygiëne training voor OK teams ontwikkeld onder het Health-i-Care programma geïnitieerd door het UMCG, in een consortium met UTwente en Universität Bielefeld.

Uit onderzoek bleek onder andere dat:

  • Mensen zijn zich niet bewust van het volgen van de richtlijnen onder invloed van stress;
  • En het moeilijk vinden om bij het waarnemen van hygiëne risico’s deze bespreekbaar te maken. Hierarchy en signalering moeheid liggen hieraan ten grondslag;

In de training wordt VR (360 graden video) ingezet om de praktijksituatie na te bootsen en de teams te confronteren met situaties voor, tijdens en na een operatie. VR video en teamdiscussie wisselen elkaar af om zodoende het risicobewustzijn te vergroten als ook het eigen teampresteren op dat onderwerp aan de kaak te stellen. Spreek je elkaar aan op risicogedrag en hoe doe je dat eigenlijk op een goede manier?

De training is zeer enthousiast ontvangen op opleidingen en studies bij Hogeschool Saxion en UTwente en is daar inmiddels onderdeel van het lesprogramma.

Vind je deze case interessant? 

Vraag een vrijblijvende sessie aan om te kijken wat wij voor jou kunnen betekenen!

👋 Hallo, heb je een vraag?

Of wil je gewoon graag meer informatie? Je kunt gemakkelijk onze collega Rogier een whatsappje sturen.

06 533 641 57