API Koppelingen

We leven in een wereld van data, veel applicaties kunnen met elkaar overweg door met elkaar te communiceren. Maar hoe spreken zij nou dezelfde taal? Dat is waar een API koppeling om de hoek komt kijken. Een zogenoemde Application Programming Interface wordt gemaakt om data aan één of meerdere derde partijen aan te bieden, of juist om deze uit te lezen bij deze partijen.

Het doel van het uitwisselen van deze data is bijvoorbeeld het automatiseren van bedrijfsprocessen. Je kunt hierbij denken aan het koppelen van je CRM-systeem aan een apart facturatiesysteem. Of om de software van je logistieke dienst te koppelen aan een webshop. Zo bouwden wij voor Seafood Connection een koppeling met Exact, waarbij wij de actuele producten, voorraden, klanten en gebruikers uitlezen en nieuwe orders terugleveren. Een mooi voorbeeld waarbij we beide kanten op werken.

Welke aandachtspunten zijn er?

Aangezien veel gekoppelde data aan strenge veiligheidseisen dient te voldoen, is het raadzaam om naar een geautomatiseerde API koppeling te kijken. Doordat de koppeling op een veilige manier kan communiceren kun je het aantal mensen dat deze data te zien krijgt beperken.

Een API koppeling is vaak een lijmmiddel dat achter de schermen zijn werk doet. Om die reden is het goed om te begrijpen dat ondanks de vele mogelijkheden van zo’n koppeling er ook haken en ogen aan vast zitten. Aan beide kanten van de koppeling zal de data wel daadwerkelijk beschikbaar moeten zijn in een bruikbaar formaat. Neem als voorbeeld het koppelen van valuta. Bij internationale handel is het van noodzaak dat binnen de koppeling duidelijk is afgestemd hoe deze data wordt overgedragen en/of daar conversie naar een andere eenheid plaats moet vinden.

API Technieken

Voor het ontwikkelen van een goede API koppeling zijn er alsnog meerdere technieken. Zo is het mogelijk om binnen een koppeling gebruik te maken van SOAP en/of REST API’s. De gekozen techniek is vaak afhankelijk van het platform. Zo kan het dus voorkomen dat bij een koppeling de ene kant kiest voor een API op basis van SOAP, en de andere kant op basis van REST. In principe is een REST api vrij om te implementeren zoals je wilt en daardoor erg licht en flexibel. REST API’s werken meestal met JSON of XML. Een SOAP API is vaak zwaarder en strikter, en leunt volledig op XML.

API & Architectuur

API’s worden veel gebruikt in de oplossingen die wij ontwikkelen. Hiermee zorgen we ervoor dat de data op een centrale plaats staat, en dat de gebruikers altijd op een veilige manier realtime over  de informatie kunnen beschikken. Deze methodiek van integratie sluit ook naadloos aan bij onze visie op het ontwikkelen van maatwerk software.

- Martijn de Boer

Meer weten?

Neem contact op
👋 Hallo, heb je een vraag?

Of wil je gewoon graag meer informatie? Je kunt gemakkelijk onze collega Rogier een WhatsAppje sturen.

06 533 641 57