Elk bedrijf maakt gebruik van IT. En zoals ook elk bedrijf weet, een IT systeem vervang je niet zomaar. De continuïteit van de organisatie is in de basis vaak geborgd in zo’n administratief, CRM of ERP systeem. Vaak is er ook een grote verwevenheid met andere achterliggende systemen, waardoor een complex systeem landschap is ontstaan. Vervanging ligt dan niet voor de hand. Zelfs niet als het systeem, of complex aan systemen, langzaamaan verouderd is geraakt en niet meer helemaal aansluit op de ontwikkelingen in de business. Dan is een legacy systeem een sta in de weg voor ontwikkeling en innovatie. Of toch niet?
Door het bestaande systeem te handhaven als basis en met nieuwe maatwerksystemen de flexibiliteit en innovatie te ontwikkelen die aansluit bij ontwikkelingen in de organisatie. Zo kunnen bestaande diensten worden uitgebreid en nieuwe innovatieve diensten worden ontwikkeld en gelanceerd.
Ook interne ontwikkelingen kunnen vragen om maatwerk ontwikkeling, zoals de ontwikkeling van overzichtelijke rapportages en dashboards voor meer inzicht in de bedrijfsvoering waarbij de data uit verschillende systemen wordt verzameld, gebundeld en centraal gepresenteerd.
In al die gevallen zijn de bestaande systemen de basis en wordt een nieuwe flexibele en schaalbare laag toegevoegd die via een veilige koppeling is verbonden met de ‘oude backend’.
Een stap voorwaarts zetten door deze denkwijze te adopteren start met een goed inzicht in de huidige architectuur. Gartner biedt een goed model, de Pace-layered Application Strategy om een indeling te maken van de bestaande systemen en hun samenhang.
Deze laag omvat de standaard softwarepakketten (administratie, ERP, CRM) of eigen basis applicaties die de organisatie draaiende houden en waarin de bedrijfskritische data worden beheerd. Deze systemen zijn niet specifiek voor de branche of het bedrijf zelf. Deze systemen moeten stabiel blijven.
Dit zijn de branche- of bedrijfsspecifieke applicaties die unieke capaciteiten van de organisatie mogelijk maken. Deze systemen moeten flexibiliteit bieden om mee te kunnen bewegen met de ontwikkelingen in de markt en binnen het bedrijf.
Ad-hoc applicaties zoals prototypes die zijn gebouwd om snel te reageren op nieuwe behoeften of kansen en later bij succes kunnen worden overgenomen door een applicatie in de differentiatie laag.
Coolminds specialiseert zich op de ontwikkeling van applicaties in de differentiatie- en de innovatie laag. Systemen die de organisatie snelheid van innovatie en flexibiliteit bieden om een concurrentievoordeel te halen. Systemen die zich net zo snel aanpassen als de wereld om ons heen. In de cloud, schaalbaar en volgens de laatste veiligheidsstandaarden.
- Jan Dirk Bijker