PWA's: De toekomst van mobiel browsen

‘’Het technologische landschap verandert zo snel, hoe moeten wij dat allemaal nog bijhouden? Moeten wij eigenlijk met iedere ontwikkeling mee willen doen?’’ Deze opmerkingen worden regelmatig gemaakt en het is erg begrijpelijk waarom.

Waarom een PWA?

Op online gebied wordt veel geïnnoveerd en niet iedere ontwikkeling is een succes. Het is dus niet vreemd dat men soms de bomen door het bos niet meer ziet en liever geen risico’s neemt. Het nadeel is echter dat met niets doen ook geen vooruitgang wordt geboekt. De kans dat concurrentie de voorsprong krijgt wordt ook een stuk groter en een inhaalslag hierop kan soms erg moeilijk zijn. 

Een progressive web app (PWA) onderscheidt zich hierin doordat het in feite niet een innovatie is maar simpelweg een optimalisatie van een website met het gevoel en de gebruikservaring van een mobiele applicatie. Een groot voordeel is dat klanten met één click de PWA vanuit de website kunnen installeren. Ze zijn hierbij niet meer afhankelijk van een store en beschikken altijd over de laatste release. Een enorme verbetering in de gebruikerservaring.

Voor uw organisatie is het prettig omdat slechts één omgeving ontwikkeld en beheerd hoeven te worden. Daarnaast worden progressive web apps geindexeerd en zijn daarmee eenvoudig vindbaar voor uw klanten.


progressive web app

‘’We hebben al een mobiele applicatie, dus een PWA hebben wij niet nodig’’.

Een aantal feiten op een rij waarom een native mobiele applicatie niet altijd de beste optie is:

  • De ontwikkeling van een mobiele applicatie kost veel tijd en geld
  • De applicatie moet up-to-date gehouden worden. Vaak voor meerdere platformen.
  • Een mobiele applicatie is niet waar de consument als eerste mee in aanraking komt, dat is de website van een organisatie
  • Er moet aandacht besteed worden aan de marketing om het aantal downloads op peil te houden
  • Een mobiele applicatie is niet altijd een passend middel voor een organisatie, zo heeft een zorginstelling weinig aan een applicatie maar wel baat bij een optimaal werkende website voor een professionele uitstraling

Ondanks dat mobiel gebruik toeneemt, nemen applicatie downloads juist af. Consumenten zijn steeds minder bereid om nieuwe applicaties te downloaden. 

Lees meer over PWA's op onze productpagina, bekijk onze cases en download onze whitepaper.

Lees meer over PWA's