Het bijzondere verhaal van To Hofstra in oorlogstijd

Opdracht

Nu als PWA beschikbaar zodat deze persoonlijke beleving van een jongere in oorlogstijd online beschikbaar blijft.

Diensten
maatwerk website
webapplicatie
progressive web app
PWA

To Hofstra (1924-2011) is zestien jaar en woont in Sneek als ze in mei 1940 begint met het schrijven over de veranderende wereld om haar heen nu de Tweede Wereldoorlog net is uitgebroken. Bijna zes jaar lang schrijft ze dagelijks in haar dagboek. Ze verzamelt krantenartikelen, pamfletten, munten, bonnen en postzegels om haar teksten te illustreren. De dagboeken maken deel uit van de collectie van het Fries Verzetsmuseum en bevatten een schat aan informatie over de ontwikkeling van de oorlog in Friesland en in heel Nederland.

Wij mochten dit bijzondere verhaal in een nieuw jasje steken zodat deze persoonlijke beleving van een jongere in oorlogstijd online beschikbaar blijft. Op 15 april, de bevrijdingsdag van Friesland, is de nieuwe versie van Oorlogsschriften gelanceerd.

Oorlogsschriften

Via de ontwikkelde web app zijn de dagboeken (opnieuw) online beschikbaar gemaakt voor zowel desktop, tablet als mobiele toestellen. Gebruikers kunnen de dagboeken lezen als zijnde een e-book. Binnen de uitgeschreven transcripties wordt dynamisch extra informatie getoond over de personen die in de dagboeken voorkomen. Ditzelfde geldt voor een dynamische woordenlijst. Hiermee heeft de lezer altijd extra relevante informatie.

Om de omgeving te realiseren ontwikkelden we een reader waarin alle data geautomatiseerd is ingeladen. Via het CMS Peanuts kunnen de pagina’s, transcripties en de woorden- en personenlijst eenvoudig beheerd worden.

Inspireren

Voor zowel onderzoek als voor het onderwijs zijn de schriften erg bruikbaar. Het Fries Verzetsmuseum hoopt met het openbaar maken van de schriften bezoekers te inspireren verder onderzoek te doen naar persoonlijke verhalen uit de oorlog. Het past tevens in de digitalisering die al langer gaande is binnen musea. Zo mochten we in 2020 een virtuele tour ontwikkelen waarmee het Fries Verzetsmuseum volledig online bezocht kan worden.

Wat zijn jouw online ambities?

Vraag een vrijblijvende sessie aan om te kijken wat wij voor jou kunnen betekenen!

Neem contact op
👋 Hallo, heb je een vraag?

Of wil je gewoon graag meer informatie? Je kunt gemakkelijk onze collega Rogier een whatsappje sturen.

06 533 641 57