Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Progressive web apps: De toekomst van mobiel browsen

Oktober 2019

Progressive web app

Waarom een progressive web app?

‘’Het technologische landschap verandert zo snel, hoe moeten wij dat allemaal nog bijhouden? Moeten wij eigenlijk met iedere ontwikkeling mee willen doen?’’

Bovenstaande opmerkingen worden regelmatig gemaakt en het is erg begrijpelijk waarom. Op online gebied wordt veel geïnnoveerd en niet iedere ontwikkeling is een succes. Het is dus niet vreemd dat men soms de bomen door het bos niet meer ziet en liever geen risico’s neemt. Het nadeel is echter dat met niets doen ook geen vooruitgang wordt geboekt. De kans dat concurrentie de voorsprong krijgt wordt ook een stuk groter en een inhaalslag hierop kan soms erg moeilijk zijn. Een progressive web app onderscheidt zich hierin doordat het in feite niet een innovatie is maar simpelweg een optimalisatie van een website met het gevoel en de gebruikservaring van een mobiele applicatie. Omdat bijna iedere organisatie een eigen website heeft is er ook bijna altijd ruimte voor verbetering. Doordat progressive web apps een optimalisatie zijn, zijn er ook nauwelijks risico’s aan verbonden en dat maakt het een aantrekkelijke investering.

‘’We hebben al een mobiele applicatie, dus een PWA hebben wij niet nodig’’

Een aantal feiten op een rij waarom een native mobiele applicatie niet altijd de beste optie is:

 • De ontwikkeling van een mobiele applicatie kost veel tijd en geld
 • De applicatie moet up-to-date gehouden worden
 • Een mobiele applicatie is niet waar de consument als eerste mee in aanraking komt, dat is de website van een organisatie
 • Er moet aandacht besteed worden aan de marketing om het aantal downloads op peil te houden
 • Een mobiele applicatie is niet altijd een passend middel voor een organisatie, zo heeft een zorginstelling weinig aan een applicatie maar wel baat bij een optimaal werkende website voor een professionele uitstraling

Ondanks dat mobiel gebruik toeneemt, nemen applicatie downloads juist af. Consumenten zijn steeds minder bereid om nieuwe applicaties te downloaden omdat de markt verzadigd is en ze in alle applicatiebehoeften voorzien zijn.

Toename smartphone gebruik

Al enkele jaren is het gebruikelijk om een website te ontwerpen die responsive is. Dat betekent dat de website zichzelf optimaliseert voor het platform waarop de gebruiker een website bezoekt. Dit optimaliseren gebeurt bijvoorbeeld in het design, door de teksten automatisch te schalen naar het beeldformaat. Of door de menuknoppen en subkoppen te verbergen achter een centrale menu knop zodat het scherm niet te vol wordt. De verschillende platformen zijn mobiel, desktop en tablet. De laatste cijfers wijzen erop dat de populariteit van de smartphone ten koste gaat van het tabletgebruik. Onder andere doordat er meer variatie is in grotere formaten van smartphones. De desktop weet zich te handhaven, al zijn deze stabiele cijfers mogelijk te danken aan werkend Nederland. Omdat desktop en mobiel samen de kroon spannen betreft online bezoeken is het belangrijk dat een online omgeving van een organisatie op beide platformen optimaal werkt. Een website die niet snel laadt of een verwarrend design heeft veroorzaakt een hoge bounce rate.

liv progressive web app

Trends

In 2006 werd al onderzoek gedaan naar het gebruik van mobiel internet en hoe dit zich mogelijk verder kon ontwikkelen. Nog voor de eerste generatie iPhone was uitgebracht, kwam al in dit onderzoek naar voren dat men bereid is om mobiel internet te blijven gebruiken maar dat er een groot aantal uitdagingen waren: de hardware was nog niet toereikend en gebruikers moesten veel moeite doen om te navigeren.

Nu, een decennium later, waarin mobiel internet en mobiele applicaties volledig in de samenleving geïntegreerd zijn wordt er nog volop onderzoek gedaan; wat is de levenscyclus van een mobiele applicatie, welke factoren beïnvloeden de consument bij het gebruik en welke functies van een applicatie stimuleren engagement van de consument.

Op dit moment downloadt de helft van de smartphone gebruikers geen enkele applicatie per maand. Dat komt omdat de markt voor mobiele applicaties al verzadigd is en men minder interesse heeft om nieuwe applicaties uit te proberen. Dit is bijzonder want meer dan de helft van de tijd gespendeerd in digitale media gebeurt in smartphone applicaties. Men heeft voor iedere behoefte een vaste applicatie en het is dan ook erg lastig om nieuwe applicaties onder de aandacht van de consument te krijgen. Wanneer een consument op zoek is naar een specifieke dienst wordt Google ingeschakeld voor een zoekopdracht en gaat men niet op zoek in de App of Play store. De website van een organisatie is dus waar de consument als eerste in contact met een organisatie komt. Het is dus zaak dat deze website goed werkt en voldoet aan de (onbewuste) eisen van de consument.

De voordelen

Zoals eerder gezegd is een progressive web app in feite gewoon een website dat zich gedraagt als een applicatie. Dat betekent dat het laagdrempelig is voor gebruikers en er geen leerproces aan vooraf gaat. Er zijn wel een aantal eisen waar het aan moet voldoen voordat het daadwerkelijk een progressive web app genoemd mag worden en het niet gewoon een website of een simpele webappicatie is: Wanneer aan al deze technische eisen voldaan wordt, mag het echt een progressive web app genoemd worden. Wat zijn dan echt de voordelen tegenover een native applicatie? Hoe vertaalt dat zich in voordelen voor de gebruiker?

De PWA eisenlijst:

 • De website maakt gebruik van HTTPS voor een veilige verbinding
 • Alle URL’s zijn offline beschikbaar
 • De gebruiker krijgt een notificatie met de suggestie om de webapp toe te voegen aan het startscherm als icoon
 • Geen lange laadtijden op een 3G internetverbinding
 • De website werkt op iedere browser (Chrome, Edge, Firefox & Safari)
 • Elke pagina heeft een eigen URL
 • Browsen tussen pagina’s voelt als een applicatie en niet als het browsen van een website door de vlekkeloze transities.

Alle praktische voordelen op een rij

 • Nooit meer vervelende losse updates omdat de app op de achtergrond up to date gehouden wordt.
 • Laagdrempelig voor zowel gebruiker als ontwikkelaar. Omdat er geen gebruik gemaakt wordt van de App of Play Store zijn er ook geen algemene voorwaarden waar het aan moet voldoen voordat het aangeboden kan worden aan de consument. Dat maakt het ontwikkelproces een stuk gemakkelijker
 • Het maakt niet meer uit of een gebruiker een snelle internetverbinding heeft. De PWA werkt altijd vlekkeloos en super snel

Voorbeeldcases Coolminds

We hebben enkele progressive web apps mogen ontwikkelen voor verschillende opdrachtgevers. Drie mooie voorbeelden zijn LIV, Sterk & SÛN. Deze cases demonstreren goed de voordelen van wat normaliter een native app was geweest, nu in de vorm van een progressive web app.

LIV is een E-mental health platform voor de GGZ. Het richt zich volledig op de positieve geestelijke gezondheidszorg. LIV is alleen te gebruiken door in te loggen waardoor het een betrouwbare omgeving is voor cliënt en behandelaar. LIV ondersteunt 1-op-1 contact tussen behandelaar en cliënt door een chatfunctie aan te bieden en de behandelaar de mogelijkheid te geven om het proces te overzien. Op dit moment maken er c.a. 100 cliënten gebruik van LIV. De progressive web app bevindt zich op dit moment nog in een pilotfase.

SÛN en Sterk zijn erg vergelijkbaar met LIV. Daar waar LIV zich richt op de positieve geestelijke gezondheidszorg, richt SÛN zich op diëtisten en haar cliënten. Verschillende opdrachten zoals bijvoorbeeld het bijhouden van een eetdagboek worden aangeboden aan cliënten en de behandelaar kan aan de achterkant het behandelproces bijhouden.

Sterk is een platform voor personal trainers om in te zetten voor cliënten die geen tijd hebben om op locatie te komen. In Sterk staan verschillende oefeningen die de cliënt in de eigen tijd kan uitvoeren. De personal trainer kan dan weer precies het proces volgen via een omgeving ontworpen voor de trainer.

Alledrie deze voorbeelden presenteren zich als een native app maar zijn bereikbaar door middel van een URL en een browser. Geen lange laadtijden, niet eerst naar een App store te hoeven om te downloaden en geen vervelende updates maar direct inzetbaar met minimale inspanning.

Conclusie

De ontwikkelingen op technologisch gebied gaan op zo’n hoge snelheid vooruit dat het onmogelijk is om met alles mee te doen. Niet alleen de apparaten waarop we browsen veranderen, ook de manier waarop we browsen. Websites zijn sneller als nooit tevoren en de gebruikerservaring wordt ook alleen maar beter en intuïtiever. Niet iedere ontwikkeling past bij iedere organisatie. Dat betekent echter niet dat het verstandig is om in de comfortzone te blijven en de ontwikkelingen te vermijden. Anno 2018 moet je als organisatie minimaal een goed werkende website te hebben omdat dat bijna altijd voor klanten het eerste visitekaartje is. Voor iedere organisatie is een goede eerste indruk natuurlijk cruciaal. Progressive web apps sluiten zich hier perfect bij aan door een brug te slaan tussen traditionele websites en mobiele applicaties.

Benieuwd geworden?

Zijn er na het lezen van dit document nog brandende vragen? Neem dan direct contact met ons op.