Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Reik en Coolminds ontwikkelen therapie met de virtual reality van de Oculus Rift

Mei 2014

Virtual reality, 360 graden video, videotherapie

Het staat er zo simpel, zo'n regel tekst maar wat kost het een energie, tijd en geld om dit soort innovaties van de grond te krijgen. Voor een relatief kleine organisatie als de Coolminds Groep zijn het echt stevige investeringen. Tegelijk vind ik het cool dat we zo ver zijn gekomen. Daniel Brinckmann had onmiddellijk het geloof in de Oculus, al in de zomer van 2013. Hij overtuigde de rest van de organisatie van de mogelijkheden. Vanaf dat moment zijn we er vol voor gegaan. We geloven in de mogelijkheden van de Oculus niet alleen voor training en therapie. Voor het Trimbos Instituut staan we in de startblokken om voor verschillende programma's aan de slag te gaan, waaronder het voelbaar maken van dementie. We werken aan toepassingen voor het bekijken van vakantiebestemmingen op afstand en denken mee over virtuele handleidingen voor industriële bedrijven. We ontwikkelden een portaal met een eigen plugin zodat panorama foto's die je maakt met je smartphone een 3d experience kunnen worden. Mooi dat we in Reik een partner hebben gevonden die frontrunner wil zijn met de Oculus op het gebied van therapie en trainingen.


Wat gaan we precies doen voor Reik

Bij de therapie en trainingen van Reik zijn het doen en ervaren twee belangrijke punten. Om te kunnen oefenen is het soms nodig om sociale situaties of specifieke gebeurtenissen in te beelden. Met een licht verstandelijke beperking is het beschrijven of visualiseren van bepaalde omstandigheden best lastig, daarom is Reik blij met de virtual reality van de Oculus Rift, waarmee je als het ware zo een oefensituatie in kunt duiken.

Virtual reality opent deuren naar nieuwe manieren van behandelen. Therapie met de Oculus Rift is geschikt bij (psycho)sociale problemen, angststoornissen of trauma's. Een eenvoudig voorbeeld om te schetsen hoe het werkt: stel dat je geen drukke winkel durft binnen te stappen, dan is het lastig om daarmee aan de slag te gaan met een hulpverlener in een rustige spreekkamer. Met de Oculus Rift kunnen we 360 graden beelden (en geluid) van een drukke winkel gebruiken om stapje voor stapje te leren met de situatie om te gaan. Virtual reality maakt het mogelijk om heel gecontroleerd te oefenen, zonder dat je meteen in het diepe wordt gegooid.


Lichaamssignalen

Virtual reality is een snelle, simpele en vooral veilige manier om spannende situaties in scène te zetten. Via de Oculus Rift – soms aangevuld met een koptelefoon – lijkt het alsof alles wat je om je heen ziet en hoort levensecht is. Die prikkels hebben effect op het lichaam en daarom is het ook mogelijk om een koppeling maken met het meten van al die bewuste en onbewuste fysieke reacties. Dat meetsysteem heet 'biofeedback' en daarmee kan de behandelaar zien of er vooruitgang is. Want soms zéggen mensen wel dat ze geen last meer hebben van angsten, maar geeft hun lijf een andere boodschap als ze via virtual reality aan een bepaalde sociale situatie of omgeving worden blootgesteld. Dat is weer belangrijke informatie voor het therapieproces.

Levensecht

Reik gaat de nieuwe hulpmiddelen toepassen in samenwerking met Coolminds uit Leeuwarden. Coolminds ontwikkelt samen met zorgpartners de technische basis voor therapieën, bijvoorbeeld het gebruik van e-learning, online (zelf)hulp, interactieve video of serious gaming en inmiddels ook de Oculus Rift in combinatie met biofeedback. Coolminds ontwikkelde de biofeedback samen met neuropschycholoog Louis Zantema van Brain in Mind. Coolminds stelt voor Reik een afgeschermde portal beschikbaar waar allerlei 360 graden beeldmateriaal is te vinden voor therapeutische oefeningen met de Oculus Rift. Zo is het ook mogelijk om eigen foto's en filmpjes te uploaden, wat het oefenen nog levensechter maakt. En omdat de Oculus Rift gewoon in een koffertje mee kan, is de virtual reality bril ook ideaal voor therapie op locatie, zoals op scholen.

Achtergrond

Reik is hét expertise- en behandelcentrum in het Noorden voor de behandeling en begeleiding van kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke handicap. In Reik hebben Tjallingahiem, Driever's Dale en onderdelen van Talant hun krachten gebundeld. De nieuwe organisatie is onderdeel van Zorggroep Alliade. Coolminds ontwikkelt voor een brede groep klanten internet oplossingen en software. Het bedrijf behoort bij de leidende partijen waar het gaat om online gedragsverandering. Coolminds heeft 15 jaar ervaring met het ontwikkelen van programma's voor online zelfmanagement, online gedragsverandering, interactieve video en e-coaching. Zo werd het eerste internet zelfhulpprogramma al in 1998 ontwikkeld voor de stichting Korrelatie.